cami

warning: Creating default object from empty value in /home/unutulmaz/domains/unutulmaz.net/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Istanbul"un Incisi AYASOFYA CAMII

Yillarin, tarih kokan en önemli camisi.Günümüzde müze demeye dilim varmasada malesef müze olarak kullanilmaktadir.Binerce ziyaretci ve turist akinina ragmen hayata ve inasliga inat haya ayakta sapasaglam durmaktadir.

Beyazit CamiiBEYAZIT II CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Beyazit denince Camisi ülliyesi akla gelmezse olmaz.istanbul kelimesi okadar agirki, cok basit söylesekte aslinda ne emekler ve hayatlar gizli, yasanmisliklar sakli.

İstanbul'da Suitan II. Bayezid tarafından yaptırılan selâtin camii ile ek binaları.

ÇORLULU ALİ PAŞA CAMİİ

TARİHİ :
1706 yılında Sadrazam Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sultan II. Mahmut zamanında esaslı surette tamir görmüş ve hünkar mahfeli ilave edilmiştir. Sultan II. Abdülhamid zamanında Hicri 1314 de yeniden inşa olunmuştur.
MİMARİ YAPISI :
794 m2 toplam arsa üzerine inşa edilen cami taş yapıdır. Tek şerefeli, tek kubbeli olan camii, bahçe ve avlu dahil 568 m2 alan üzerine kuruludur. 2500 kişilik kapasiteye sahiptir.
MÜŞTEMİLATI :

EMİRGAN HAMİD-İ EVVEL CAMİİ

Emirgan Hamid-i Evvel Camii, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Emirgan semtinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

Hamid-i Evvel Camii, ana kapısı üzerinde ki talik hat yazısı ile yazılmış manzum kitabeden edinilen bilgiye göre; 1781 yılında I. Abdülhamit tarafından erken yaşta ölen şehzedelerinden Mehmed ve onun annesi Hümâşah hatun için yaptırılmıştır. Günümüzde daha çok Emirgân Camii olarak bilinir.

HIRKA-İ ŞERİF CAMİİ

İstanbul, Fatih İlçesi'nde Fevzi Paşa ana caddesinden aşağı giden Hırka-i Şerif Caddesi'nin bitiminden başlayan Keçeciler Caddesi üzerinde, Atikali semti sınırları içinde Hırka-i Şerif Mahallesi'nde yer alan ve Fatih'in maneviyatını yansıtan camii. İstanbul'un dini folklorunda çok önemli bir yere sahip olan bu camii Hz.Muhammed (s.a.v)'in Üveys el-Karani'ye (Veysel Karani Hazretlerine) hediye ettiği hırkanın (Hırka-ı Şerif) muhafaza ve ziyaret edilmesi için 1851'de Padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır.

NUSRETİYE CAMİİ

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır[1].

Nusretiye Camii'nin İstanbul Boğazı'ından görünümü, sol tarafta İstanbul Modern Binası (Şubat 2013)

Nusretiye Camii ve Tophane Saat Kulesi (1862)

RÜSTEM PAŞA CAMİİ

Tarihiyle,camileriyle unutulmaz gecmisiyile iste camilerimizden Rüstem Pasa camii.

Rüstem Paşa Cami, İstanbul, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami

Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan'ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için Mimar Sinan'a yaptırıldı (1561). Caminin yerinde önce Halil Efendi Mescidi vardı. Bu mescidin yeri çukurda kaldığı için Mimar Sinan, mescidin altına dükkânlar yaparak bir subasman meydana getirdi. Rüstem Paşa Camii, mescidin yerinde kuruldu.

ŞEHZADE CAMİİ

Şehzade Camii (Şehzade Mehmet Camii ya da Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir), İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde Mimar Sinan tarafından yapılmış olan cami. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Saruhan valisi iken 1543'de 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın çıraklık eserimdir dediği camidir.

Üç Şerefeli Cami

Üç Şerefeli Cami, Edirne'deki Osmanlı döneminden kalma camidir. Kimin tarafından hangi tarihte yaptırıldığı tartışmalıdır. Bazı iddialara göre Yıldırım Bayezid'ın oğullarından Musa Çelebi tarafından 1410 yılında yaptırılmıştır. Diğer bir iddiaya göre ise II. Murat tarafından 1437'de yaptırılmıştır. Bazı kaynaklar yapım tarihi olarak 1447 yılını da vermektedir. Mimarı Sinan'ın ustası Müslihiddin Ağa'dır.[1]

Muradiye Camisi

Edirne’nin dini yapılarından biridir Muradiye Camii. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak nitelendirdiği Selimiye Camii gibi ziyaretçiler tarafında yoğun ilgi görür. Etkileyici bir hikayesi de vardır bu dini yapının. II. Murad’ın rüyasıyla başlayan bir hikaye…

Anlatılan efsaneye göre; II. Murat rüyasında Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi caminin şimdiki bulunduğu noktada görür. Rüyasından çok etkilenen padişah, ferman çıkarır ve bu noktaya bir Mevlevihane yaptırır. Zaman geçtikçe de yapı, cami olarak kullanılmaya başlanır.